مربیان ملی فوتبال و فوتسال زنان همچنان روی نیمکت باشگاه‌ها | ابهام‌های بسیاری در نحوه اجرای مقررات ایجاد شده است اینفوگرافی | راه‌های از پوشک گرفتن کودک بدهی‌های مراسم عقد وعده‌های فریبنده پیش از  ازدواج، شاکله زندگی مشترک را  ازهم می‌پاشاند | معرفی راهکار‌های اثرگذار ۷ سال میان قتل و قصاص | سامره علی‌نژاد، مادر داغ‌دیده‌ای که طناب دار را از گردن قاتل فرزندش باز کرد​ شناسایی ۱۱۳ کودک بازمانده از تحصیل در میان فرزندان زنان سرپرست خانوار درخشش کاراته کای نونهال مشهدی در یک رقابت بین المللی هل؛ یکی از گران‌ترین ادویه‌های جهان | داروی معطر و پُرکاربردی که فواید بسیاری دارد نگاهی به حکم شرعی عمل‌های زیبایی لحظه‌های ناب توسل و معنویت برای بانوان در حرم مطهر رضوی | ویژه‌برنامه «دعای نصر» در رواق حضرت نجمه خاتون (س) برگزار می‌شود (۱۷ شهریور ۱۴۰۵) بی‌حجابی؛ آسیبی که از خیابان تا حریم زناشویی را می‌سوزاند رقابت ۸ تیم در بیست و دومین دوره لیگ برتر هندبال بانوان طرز تهیه کیک آلبالو در خانه + فیلم انجام موفقیت‌آمیز ۴ زایمان دوقلویی در یک بیمارستان در کاشان ضرورت ایجاد پشتوانه برای تیم ملی فوتبال زنان «زیبایی تو هنوز کامل نشده است» | روایتی از خودشیءانگاری زنان در عصر رسانه مصرف سیگار؛ تهدیدی جدی برای کیفیت تخمک و باروری برنامه‌های امروز حرم مطهر رضوی ویژه بانوان (۱۶ شهریور ۱۴۰۵) عقد ما با ۱۵۰ هزار تومان کمک بیش از ۱۷.۵ میلیارد تومانی خانم دکتر نیکوکار به درمان بیماران دیالیزی
سرخط خبرها
بانویی که باغش را به بیمارستان بخشید | روایتی از بی‌بی اشرف و عمارت هشت‌آباد مشهد

بانویی که باغش را به بیمارستان بخشید | روایتی از بی‌بی اشرف و عمارت هشت‌آباد مشهد

  • کد خبر: ۳۶۸۱۱۴
  • ۰۵ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۲
  • ۱
در روزگاری که نام زنان کمتر در تاریخ رسمی ثبت می‌شد، بی‌بی اشرف‌النظاره، بانوی خیر مشهدی، با اقدامی بزرگ نام خود را ماندگار کرد.

غلامرضا آذری خاکستر| شهرآرانیوز، در روزگاری که نام زنان کمتر در تاریخ رسمی ثبت می‌شد، بی‌بی اشرف‌النظاره، بانوی خیر مشهدی، با اقدامی بزرگ نام خود را ماندگار کرد. او مالک باغ و عمارت هشت‌آباد بود.

بررسی تاریخ معاصر مشهد نشان می‌دهد که در دوران قاجار، زنان بیش از گذشته در عرصه‌های اجتماعی و خیریه فعال شدند. هرچند اطلاعات دقیقی از زندگی بسیاری از آنان در دست نیست، اما نام برخی، همچون بی‌بی اشرف‌النظاره، در اسناد تاریخی باقی مانده است؛ زنی از خاندان ناظر که با تصمیمی خیرخواهانه، بخشی از تاریخ سلامت مشهد را رقم زد.

بی‌بی اشرف مالک عمارت و باغ هشت‌آباد بود؛ باغی وسیع در نزدیکی دروازه بالاخیابان که بعد‌ها برای استقرار موقت دارالشفای آستان قدس رضوی در اختیار قرار گرفته شد. دارالشفا پیشینه‌ای پنج‌قرنه داشت، اما در اوایل دوره پهلوی اول، به دلیل کمبود امکانات و فضای ناکافی، نارضایتی مردم را برانگیخته بود. بر اساس گزارش‌های آن دوران، بیماران کودک در بخش زنان بستری می‌شدند و تنها ۵۰ تخت برای بیماران زن وجود داشت.

در سال ۱۳۰۹ خورشیدی، هنگام نیابت تولیت محمدولی اسدی، دستور بیمارستانی جدید و مجهز صادر شد تا زمان احداث آن و فعالیت‌های دارالشفا موقتاً به باغ هشت‌آباد منتقل گردید. طبق اسناد موجود، آستان قدس ماهانه مبلغ ۸۳۳ ریال و ۳۰ دینار به بی‌بی اشرف‌النظاره، مالک باغ، پرداخت می‌کرد.

در توصیف این باغ، غلامحسین بقیعی در کتاب مزار میرمراد می‌نویسد:

«وسعت باغ به اندازه‌ای بود که از شمال و مغرب به خندق و باروی شهر می‌رسید و از جنوب به منازل بالاخیابان محدود می‌شد... در بخش شمالی، عمارتی خوش‌منظر با ایوان‌های نرده‌دار و درِ دو‌قابه وجود داشت و در فاصله‌ای نه‌چندان دور، ساختمان اندرونی دوطبقه‌ای با حیاطی بزرگ دیده می‌شد.»

پس از انتقال دارالشفا به هشت‌آباد، این مجموعه به بخش مردانه اختصاص یافت و عمارت اندرونی آن به‌عنوان بیمارستان نسوان شناخته شد. برای بخش زنان نیز منزلی در کوچه حوض لقمان از زرین‌تاج خانم، همسر یوسف‌خان، اجاره شد. هرچند محل پیشین دارالشفا بعد‌ها به درمانگاه رازی واگذار گردید، اما نام بی‌بی اشرف و باغ او در حافظه تاریخی مشهد، همچنان با مفهوم نیکوکاری و خدمت پیوند خورده است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۶
0
0
خوش به حالش که هم باغ بزرگ داشته هم دل بزرگ
خدا رحمتش کنه