قهرمان ماده ۴ در ۴۰۰ متر رقابت‌های لیگ دوومیدانی بانوان مشخص شد | کسب یک رکورد جدید رقابت‌های لیگ دسته اول فوتبال زنان | تیم تراکتور به نخستین پیروزی خود دست یافت خواب زودهنگام و منظم؛ اساسی‌ترین سرمایه‌گذاری عصبی و شناختی برای رشد همه‌جانبه کودک آشپزی | طرز تهیه کتلت بادمجان بدون سیب‌زمینی را بلدید؟ ناباروری؛ یکی از عوامل مهم تنش در روابط زناشویی | حضور روانشناسان در کنار تیم درمان ضروری است رئیس فدراسیون کبدی: از عملکرد زنان در ناگویا راضی بودم آیا عامل پیشرفت آلزایمر در زنان، پروتئین‌ها هستند؟ امکان بارداری پس از درمان سرطان پستان وجود دارد رواق نجمه خاتون (س) میزبان بانوان در محفل دعای ضراب اصفهانی می‌شود | بررسی «آسیب‌های مقایسه در زندگی» در صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر رضوی دستور پخت مرغ زعفرانی تابه‌ای | شامی سریع و خوش‌عطر برای اعضای خانواده شکست سپاهان و برد استقلال در هفته سوم لیگ برتر هندبال زنان حضور داوران ایرانی در لیگ قهرمانان زنان آسیا چرا دو سال اول زندگی کودک، حیاتی است؟ اینفوگرافی | فواید زردچوبه برای زنان دختران دانش‌آموز مشهدی به یاد کودکان میناب، اثر هنری ساختند | میناب، هشتک، ۱۶۸ معرفی راهکار‌هایی برای توجه زوجین به مرز صراحت و بی‌احترامی در زندگی مشترک نماینده دختران والیبالیست مشهد در فصل جدید لیگ‌ برتر کشور حریفان خود را شناخت ویژه‌برنامه‌های حرم مطهر رضوی برای بانوان (پنجشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۵) یک راهکار عالی برای گرم کردن کانون خانواده آشپزی |‌ دستور پخت شامی بروجردی | یک وعده غذایی لذیذ و آسان برای کدبانوهای ایرانی
سرخط خبرها
بانویی که باغش را به بیمارستان بخشید | روایتی از بی‌بی اشرف و عمارت هشت‌آباد مشهد

بانویی که باغش را به بیمارستان بخشید | روایتی از بی‌بی اشرف و عمارت هشت‌آباد مشهد

  • کد خبر: ۳۶۸۱۱۴
  • ۰۵ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۲
  • ۱
در روزگاری که نام زنان کمتر در تاریخ رسمی ثبت می‌شد، بی‌بی اشرف‌النظاره، بانوی خیر مشهدی، با اقدامی بزرگ نام خود را ماندگار کرد.

غلامرضا آذری خاکستر| شهرآرانیوز، در روزگاری که نام زنان کمتر در تاریخ رسمی ثبت می‌شد، بی‌بی اشرف‌النظاره، بانوی خیر مشهدی، با اقدامی بزرگ نام خود را ماندگار کرد. او مالک باغ و عمارت هشت‌آباد بود.

بررسی تاریخ معاصر مشهد نشان می‌دهد که در دوران قاجار، زنان بیش از گذشته در عرصه‌های اجتماعی و خیریه فعال شدند. هرچند اطلاعات دقیقی از زندگی بسیاری از آنان در دست نیست، اما نام برخی، همچون بی‌بی اشرف‌النظاره، در اسناد تاریخی باقی مانده است؛ زنی از خاندان ناظر که با تصمیمی خیرخواهانه، بخشی از تاریخ سلامت مشهد را رقم زد.

بی‌بی اشرف مالک عمارت و باغ هشت‌آباد بود؛ باغی وسیع در نزدیکی دروازه بالاخیابان که بعد‌ها برای استقرار موقت دارالشفای آستان قدس رضوی در اختیار قرار گرفته شد. دارالشفا پیشینه‌ای پنج‌قرنه داشت، اما در اوایل دوره پهلوی اول، به دلیل کمبود امکانات و فضای ناکافی، نارضایتی مردم را برانگیخته بود. بر اساس گزارش‌های آن دوران، بیماران کودک در بخش زنان بستری می‌شدند و تنها ۵۰ تخت برای بیماران زن وجود داشت.

در سال ۱۳۰۹ خورشیدی، هنگام نیابت تولیت محمدولی اسدی، دستور بیمارستانی جدید و مجهز صادر شد تا زمان احداث آن و فعالیت‌های دارالشفا موقتاً به باغ هشت‌آباد منتقل گردید. طبق اسناد موجود، آستان قدس ماهانه مبلغ ۸۳۳ ریال و ۳۰ دینار به بی‌بی اشرف‌النظاره، مالک باغ، پرداخت می‌کرد.

در توصیف این باغ، غلامحسین بقیعی در کتاب مزار میرمراد می‌نویسد:

«وسعت باغ به اندازه‌ای بود که از شمال و مغرب به خندق و باروی شهر می‌رسید و از جنوب به منازل بالاخیابان محدود می‌شد... در بخش شمالی، عمارتی خوش‌منظر با ایوان‌های نرده‌دار و درِ دو‌قابه وجود داشت و در فاصله‌ای نه‌چندان دور، ساختمان اندرونی دوطبقه‌ای با حیاطی بزرگ دیده می‌شد.»

پس از انتقال دارالشفا به هشت‌آباد، این مجموعه به بخش مردانه اختصاص یافت و عمارت اندرونی آن به‌عنوان بیمارستان نسوان شناخته شد. برای بخش زنان نیز منزلی در کوچه حوض لقمان از زرین‌تاج خانم، همسر یوسف‌خان، اجاره شد. هرچند محل پیشین دارالشفا بعد‌ها به درمانگاه رازی واگذار گردید، اما نام بی‌بی اشرف و باغ او در حافظه تاریخی مشهد، همچنان با مفهوم نیکوکاری و خدمت پیوند خورده است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۸/۰۶
0
0
خوش به حالش که هم باغ بزرگ داشته هم دل بزرگ
خدا رحمتش کنه